O spolupráci

 

Mým osobním zaklínadlem posledních týdnů se stalo slovo spolupráce. Zjišťuju, že je odpovědí na každodenní problémy, kterým čelím v projektech svého oddělení i těch, které jdou napříč Ambiente. Co mě na tomto slově tak přitahuje?

Líbí se mi, jak výstižně pojmenovává lidskou potřebu interakce a pochopení („spolu“) a zároveň nutnost odvádět v zaměstnání výkon s jasným přínosem („práce“).

Když se z projektů vytrácí „spolu“, spolehlivě to poznám podle toho, že všechno trvá, jeden se vymlouvá na druhého a před schůzkou mám stažený žaludek. A když se vytratí „práce“, všechno vypadá jako super jízda, lítají nápady, všichni jsou nadšení a baví se, jenže na realizaci nápadů už nikdy nedojde.

Jak spolupráce dosáhnout? Vždycky na ni musí být minimálně dva. A zodpovědnost za to, že všechno klape, nesou obě strany. Rovným dílem. Proto mluvte. Mluvte s kolegy, nadřízenými, hosty. Sdílejte své postřehy a pocity. Nečekejte, až začne někdo jiný. O vlastní spokojenost a radost z práce se totiž musí postarat každý z nás, sám za sebe.

Filip Šimoník
náčelník marketingu


Sloupek publikován v dubnu 2017 v interních novinách Ambiente.

Fotografie: Zuzka statečně bojuje se svou rolí (2018)